5 augustus 2021 Tea-cher

Life is like a cup of tea…. It’s all in how you make it!zetmethodes

Er zijn verschillende manieren om thee te zetten met losse blaadjes.

  1. We kennen allemaal het theezakje. Nu kun je een doosje (ongebleekte) theezakjes kopen en je thee in het zakje scheppen. Heb je wat fijner blad dan zou dat een prima optie kunnen zijn. Groter/gerold blad zou ik meer ruimte geven om te ontvouwen.
  2. Theebeker met filter. Een mooi theeglas of theebeker met een passende filter. De filter kan van RVS gemaakt zijn maar er zijn ook mooi bijpassende filters van porselein of glas. Het theeblad is eenvoudig nog een keer op te gieten. Persoonlijk vind ik het fijn als het glas of de beker ook een deksel (lid) heeft waar je de filter op kan laten uitlekken.

  3. Theepotten methode; Voor een wat groter gezelschap zet ik graag direct een hele pot thee. Ik doe de losse thee in een voorverwarmde glazen pot (dan zie je de blaadjes door de pot heen dansen) en als de trektijd erop zit kun je deze overschenken door een zeefje in een andere voorverwarmde theepot.

  4. Tea-maker; erg fijne zetmethode. Je doet de (afgewogen) theeblaadjes in de tea maker. Je kookt het water op de juiste temperatuur en giet het op het blad. Zodra de trektijd erop zit zet je de tea-maker op je favoriete beker/mok en dan loopt de thee eronder uit, zo in je beker. De blaadjes blijven achter in de tea maker en bij goede theekwaliteit kan deze meerdere keren opgeschonken worden.

  5. Gong Fu Cha, de Oosterse zetmethode. Dit is een uitgebreide zetmethode waarbij je meerdere spulletjes nodig hebt. Gong Fu Cha betekent de “de kunst van het  theezetten’. Dit is de beste manier om het meest uit de theeblaadjes te halen. In een volgende blog ga ik hier graag uitgebreider op in.

  6. Grandpa Style is een heel eenvoudige manier van theezetten. De meerderheid in China zet op deze wijze zijn/haar thee. Een grote beker of thermosfles, theeblaadjes erin en heet water erop. Opvallend is, is dat er helemaal niet zo naar gekeken wordt of de verhouding theeblaadjes, water en temperatuur wel klopt. Laat staan dat de trektijd een rol speelt. Door de dag heen wordt er steeds nieuw water opgegoten.

  7. Om zelf ijsthee te maken zijn er verschillende manieren.  Houd de website in de gaten om hier meer over te leren.