Tot ca. 1955 was de bosbessenpluk voor veel Groesbeekse gezinnen een belangrijke bron van inkomsten.

Er werd geplukt in een vergiet, roomkan of koffietuit. Voor de ouders was er geen belemmering om de kinderen mee te laten plukken. De hoofdonderwijzer had de schoolvakantie gesplitst in de wat vroegere bosbessen -vakantie en de wat latere aardappelen- vakantie.

Voor de jeugd was die periode niet altijd een pretje.

Om bij te dragen aan het inkomen van het gezin, moesten ze weken lang van s morgens vroeg tot aan het eind van de middag het bos in. Maar als de pluktijd voorbij was, was er meestal wel een beloning, in de vorm van een nieuw kledingstuk, snoep of speelgoed.

Ter herinnering aan deze bosbessenhandel ben ik op zoek gegaan naar een thee die past bij dit verhaal.

Het is een verhaal waaraan veel mensen uit Groesbeek zelf herinnering hebben en waarvan ik hoop dat deze nog lang doorverteld mag worden. Het doet je eraan herinneren dat er in die tijd behoorlijk wat moeite gedaan moest worden als je graag iets wilde hebben.

Het etiket is getekend door Hansje Bijdehansje en ik ben ontzettend blij met het resultaat. Het laat je wegdromen naar een sprookjesachtig Groesbeeks bos. Terwijl u samen gezellig aan de thee zit hoop ik dat de verhalen, en misschien ook de foto’s, weer tevoorschijn komen.

Mocht u uw foto’s van de Wasbèrre pluk met mij willen delen, dan voeg ik deze graag toe aan de daarvoor bestemde collage.

De thee is op onderstaande adressen te koop

Naam Adres Postcode
‘t Soetrijck Bellevue 12 6561 CX Groesbeek
Landwinkel Klein-Amerika Dorpsplein 1a 6562 KC Groesbeek
VVV Berg en Dal Dorpsplein 1a 6562 AH Groesbeek

U mag mij ook altijd een appje sturen en ik leg de thee voor u klaar. Desgewenst kan ik de thee ook (tegen verzendkosten) voor u versturen.

Adviesprijs Wasbèrrethee 60 gram €5,95 en voor 100 gram thee €7,95

Heeft u ook een mooi verhaal over de pluk en/of een (bijpassende) foto? Stuur dan met behulp van onderstaand formulier uw afbeelding naar ons toe

Daarna zullen wij ervoor zorg dragen dat deze op de website komt.

    Wasbèrre, Groesbeeks Cultureel Erfgoed

    Klik op de afbeelding om in te zoomen